— Bună.
Strike tresări și ridică privirea. Robin stătea în faţa lui, în haina ei de ploaie, roz la faţă, cu părul lung și desfăcut roșcat‑auriu, ciufulit și poleit de lumina soarelui de dimineaţă care intra pe fereastră. Abia atunci, lui Strike Robin i se păru foarte frumoasă.
— Mai vrei un ceai?
— Ar fi excelent, mersi, spuse el fără să‑și ridice ochii din manuscris. Lasă‑mi cinci minute, vreau să termin asta…
Și cu senzaţia că plonjează iar într‑o apă contaminată, se scufundă la loc în lumea grotescă a lui Bombyx Mori.
„O poveste despre ranchiună şi crimă
într-o lume literară toxică.
Pur şi simplu, nu te poţi opri din citit.”
– Sunday Times
În timp ce se holba prin fereastra castelului, pironit de priveliștea oribilă a lui Phallus Impudicus și a cadavrului, Bombyx se trezi capturat fără menajamente de o mulţime de creaturi cu glugă, târât în interiorul castelului și dezbrăcat complet în faţa lui Phallus Impudicus. La acest moment, burta lui Bombyx era enormă, iar el părea gata să nască. Phallus Impudicus le dădu ordine rău prevestitoare creaturilor lui, care îl lăsară pe Bombyx convins că avea să fie oaspetele de onoare la un festin. Când Bombyx ajunse în sală, descoperi că nu avea loc. Ceilalţi oaspeţi se ridicară în picioare, se apropiară de el cu frânghii și îl imobilizară. Bombyx fu legat, pus pe farfurie și despicat. Masa care crescuse în el se dovedi a fi o minge de lumină supranaturală, care fu smulsă și încuiată într‑o casetă de Pahllus Impudicus. Conţinutul urciorului fumegând se dovedi a fi vitriol, pe care cei șapte atacatori îl turnară veseli peste Bombyx, care încă trăia și urla. Când, în sfârșit, acesta amuţi, ei începură să‑l mănânce.
— Fir‑ar a dracu’, spuse Strike încet.
Ridică privirea. Robin așezase lângă el un ceai proaspăt, fără ca el să observe. Stătea pe canapea, așteptând în tăcere ca el să termine.
— E totul aici, spuse Strike. Ce i s‑a întâmplat lui Quine.
E aici.
— Ce vrei să spui?
— Eroul cărţii lui Quine moare exact în modul în care a murit el. Legat, cu măruntaiele scoase, cu o substanţă acidă turnată peste el. În carte îl mănâncă.
Robin îl privi fix.
— Farfuriile. Cuţitele și furculiţele…
— Exact. (…) Acum citește asta, spuse Strike, întinzându‑i paginile relevante.
Robin făcu întocmai în tăcere. După ce termină, ridică privirea spre el, cu niște ochi care păreau de două ori mai mari.
— Dumnezeule mare, spuse ea. Câţi oameni crezi că au văzut cartea asta?
— Ar putea fi foarte mulţi deja. Fisher a trimis prin e‑mail bucăţi din ea în tot orașul; între el și scrisorile avocaţilor, a devenit un bun căutat.
În timp ce vorbea, lui Strike îi trecu prin cap un gând straniu și accidental: Quine n‑ar fi putut să‑și creeze o publicitate mai bună nici dacă ar fi încercat…
Fragment din Viermele de mătase
de Robert Galbraith
Chiar mai bun decat „Chemarea cucului” dar parca traducerea si redactarea sunt o idee mai slabe decat la primul volum din serie. Tocmai am aflat ca al TREI-lea Cormoran Strike va aparea in toamna acestui an. Vor fi sanse pentru aparitia lui la Gaudeamus 2015 sau va trebui sa avem rabdare pana in 2016?
Chiar mai bun decat „Chemarea cucului” dar parca traducerea si redactarea sunt o idee mai slabe decat la primul volum din serie. Tocmai am aflat ca al TREI-lea Cormoran Strike va aparea in toamna acestui an. Vor fi sanse pentru aparitia lui la Gaudeamus 2015 sau va trebui sa avem rabdare pana in 2016?
Buna seara,
Cel mai probabil, continuarea va aparea in 2016.
Dupa cum stiti, traducerea (si redactarea de care pomeneati) iau totusi cateva luni bune.
Multumim pt. interes.
Victor Popescu, redactor
Multumesc pentru raspuns! E bine si asa, prefer o carte cu traducere si redactare de calitate uneia aparuta in graba…
In alta ordine de idei, aseara am vazut ca mergeti mai departe si cu Lee Child, felicitari! Acum ca ati ajuns „la zi” cu aparitiile lui („Make Me” va aparea in toamna) poate mai traduceti si titluri mai vechi din seria Jack Reacher.
Surprize placute, la inceputul acestui an, au fost si „Irene” (aveam „Alex” dar n-o citeam sperand sa incep seria cu primul volum – Pierre Lemaitre scrie extraordinar, „La revedere acolo sus” e una dintre cele mai bune carti citite in ultimul timp) precum si „Ghici cine moare primul”. Sper sa se vanda bine si sa apara cat de curand continuarile. Plus „Sashenka”, si Simon Sebag Montefiore e unul dintre preferatii mei.
Si voi incheia cu 3 propuneri (cred ca am mai zis si altadata despre ei): Philip Kerr, Dennis Lehane, Stuart MacBride.
Toate cele bune!
Multumim tare mult pt. aprecieri si pt. propuneri. Lemaitre are intr-adevar o scriitura surprinzatoare 🙂
Victor Popescu, redactor
Revin cu o lamurire primita de la departamentul de literatura: Din pacate, autorii propusi sunt in portofoliile altor edituri si nu le putem traduce cartile pana ce acele edituri nu renunta la ei.
Victor Popescu, redactor de psihologie
O veste proasta! Dar carti ale autorilor respectivi nu au mai aparut in limba romana de 4-5-6 ani! Adica sunt blocati in continuare de Polirom, Leda sau Paralela 45? Cu Lee Child sau Gillian Flynn ati avut noroc si au renuntat cei de la Humanitas, Litera respectiv Tritonic? (Nu trebuie neaparat sa-mi raspundeti la intrebari, sunt doar surprins neplacut de situatie si usor revoltat…).
Bine macar ca Robert Galbraith e la TREI, altfel cine stie peste cate decenii ar fi aparut in limba romana?! 🙂
Da, in acele cazuri editurile care au pornit intitial cu acei autori au renuntat la drepturile de traducere. Va multumim mult pt. interes
Imi puteti spune macar daca cei trei autori sunt blocati la Polirom / Paralela 45? Am vazut ca cei de acolo au renuntat sa mai scoata thriller&mystery si as vrea sa le scriu cate un mail, sa-i rog sa nu-i mai tina blocati daca nu intentioneaza sa-i mai publice. O zi buna!
Buna ziua,
Eu va multumesc pt. ideea de a le da un email acestor edituri, dar un asemenea gest nu ar fi deloc colegial intre edituri (nici sa scrieti ”Trei vrea sa va publice, gata renuntati la drepturi”, nici sa va indemnam noi sa scrieti asa ceva). Eu sunt redactor de psihologie, deci nu va pot da amanunte exacte legate de proiectele pe belestrica de la Trei, dar pot sa va spun ca in principiu lucrurile stau astfel: Editura noastra are deja pornite diverse alte serii, deci nu se grabeste sa deschida serii de noi autori (ma refer la politiste, dar nu numai). Faptul ca o alta editura a renuntat la o serie de autor nu e un semn incurajant nici pentru noi, cei de la Trei, sa preluam/continuam o serie care, din pacate, s-a vandut foarte prost (altfel, ceilalti editori n-ar fi ”oprit motoarele”). Ca sa n-o lungesc, daca noi ne vom indrepta catre autorii publicati anterior la alte edituri, vom face noi demersurile necesare (colegial), deci daca ati scrie dvs., ati tensiona inutil lucrurile. Caci nu e vorba de rea-vointa, ci pur si simplu acei autori s-au vandut prost si nici noi, acum, nu ne grabim sa reluam acele serii – iar cand o vom face, lucrurile se pot negocia colegial. Accentuez pe ”colegial”, pt. ca, in ciuda concurentei, colaboram cu celelalte edituri in diverse contexte – va dau un exemplu: daca in cartea X de la Polirom exista o preluare a 5 pagini din cartea y de la Trei, noi le acordam dreptul sa preia acele pagini, in traducerea existenta (si reciproc).
M-am lungit, sper sa va fi lamurit un pic.
Victor Popescu, redactor de psihologie
Va multumesc pentru raspuns! Insa, in nici un caz nu as fi scris in sensul exemplului dvs. mai sus. Pur si simplu as fi intrebat ce se mai intampla cu autorii respectivi, daca ii vor mai publica, si daca nu, sa-i rog sa nu-i tina blocati.
Ideea mi-a venit pornind de la faptul ca TREI a avut succes cu autori care la alte edituri nu prea au mers (Yrsa Sigurdardottir, Lee Child, Roslund&Hellström, ca sa dau cateva exemple.) Si, cred eu, e pacat ca unor autori buni sa nu li se mai dea o sansa.
Dar cred ca e timpul sa epuizam acest subiect, indiferent ce se va intampla cu autorii respectivi voi astepta cu incredere viitoarele aparitii TREI.
Toate cele bune!
Se poate sa fi fost si o neintelegere din partea mea…
O seara buna,
VP
Volumul TREI al seriei Cormoran Strike – „Career of Evil” va aparea in luna octombrie (pe 20 in US si pe 22 in UK). Poate sunt sanse, totusi, pentru Gaudeamus 2015…
O zi buna!