M-am bucurat la ideea unui serial despre psihoterapie, chiar dacă e copiat după americani. Mi-am zis că nu are ce strica, ba, din contra. Mai vedem şi noi cum e să mergi la psihoterapeut, dacă ai o supărare, nu doar să te uiţi la seriale cu ţigani…

Numai că…

În primul rând, titlul românesc e foarte, foarte ”încurajator”: „În derivă”. Desigur, în original, este „În tratament”. Americanii au fost dintotdeauna stupid de optimişti.

Apoi, cabinetul terapeutului: imens, luxos, într-o vilă superbă, într-un cartier liniştit… Îmi aduce aminte de filmele comuniste, în care acţiunea se petrecea, cu muncitori cu tot, când în uzina în care se depăşea cu voioşie planul, când în vilele din Cotroceni sau, de ce nu, din Dorobanţi, în care se lăfăiau muncitorii după ce depăşeau planul.

    

    

    

În serialul original, terapeutul este, pare-mi-se, psihanalist. Or, ce vedem că face terapeutul nostru? Aleargă, literalmente, să îi aducă pacientei o pătură, când îi este frig, îi pregăteşte un ceai ca să se refacă după convorbirea telefonică cu iubitul iar, la final, în loc să îşi încaseze onorariul (pe care până la urmă nu îl primeşte), o întreabă pe fată dacă nu cumva vrea să îi comande un taxi. Ăsta numai psihanalist nu e…

Între timp fata îi vorbeşte, cum altfel, despre un episod petrecut într-un bar, când era cât pe ce să se aleagă cu o partidă de sex în WC şi, bineînţeles, despre faptul că este îndrăgostită lulea de terapeut, încă de la prima şedinţă, adică de acum vreun an, şi este gata să încalce orice contract terapeutic, la un simplu gest al lui… Nişte clişee care nu fac decât să adâncească neînţelegerea. 

Acuma, pe bune, ce poate înţelege românul din chestia asta? Că asta e psihoterapia… Ştia el, acuma i s-a confirmat: nişte chestii perverse, despre care mai auzise-citise prin reviste de popularizare a ştiinţei. Cum să ai încredere în astfel de oameni? Îmi vine în cap întrebarea care mă obseda în şcoală, atunci când aveam de făcut un comentariu literar:

Ce a vrut să spună autorul?

(Raluca Hurduc, comentariu al primului episod)