Ador librăriile.

Când am nevoie să evadez, intru de obicei în Cărtureşti şi petrec acolo ore în şir, plimbându-mă printre rafturi şi  frunzărind cărţi. Am avut şansa să intru în librării din diferite colţuri ale lumii şi pot spune că fiecare dintre aceste spaţii are un parfum aparte. Sunt librăriile mici, de cartier, care în România nu prea există sau, dacă există, au acel aer isipid, moştenit din vremea vechiului regim (ştiţi, genul papetărie), dar care în afară sunt absolut delicioase. Apoi, sunt librării de trei etaje, cât un mall, în care poţi efectiv petrece o zi întreagă fără să simţi cum zboară timpul şi în care poţi avea tot soiul de surprize. În fine, sunt librării care în timp devin adevărate opere de artă. Despre o astfel de librărie aş vrea să vă povestesc eu astăzi. Este vorba de Livraria Lello din Oporto, Portugalia.

Recunosc, nu am ajuns încă în ea. Am descoperit-o şi eu tot pe un blog. Dar imaginile te lasă efectiv cu respiraţia tăiată. Mi-am promis solemn că mă voi plimba, cât de curând printre rafturile ei.

Iată ce am aflat despre acest loc.

Librăria a fost deschisă în 1906 şi este una dintre cele mai frumoase librării din lume. Concepută de Xavier Esteves, arhitectura clădirii este pur şi simplu fascinantă. Faţada este creeată în stil neo-gotic, iar interiorul te lasă fără cuvinte, combinând elemente de art nouveau cu tonalităţi naturaliste.

Un popas într-un astfel de loc transformă simplul gest al achiziţionării unei cărţi, într-un adevărat ritual. Iar cartea se încarcă şi ea cu valenţe de suvenir.

Dar voi aveţi o librărie pe care o preferaţi? Scrieţi-mi despre asta şi  cel care mă convinge (în câteva cuvinte) că librăria sa preferată este cu adevărat specială primeşte două cărţi (la alegerea sa!) publicate la TREI, plus că îi fac cinste cu o cafea. Eventual chiar în librăria cu pricina!